КАК ДА ПОДГОТВИМ ГРАДИНАТА ЗА ЗИМАТА

Ноември е месецът на подготовката на градината за зимата. В късната есен нашите дървета и храсти се нуждаят от подслон, а почвата се нуждае от почистване, мулчиране и поливане. Не е късно да се сеят зеленчуци и декоративни култури. Зимната сеитба винаги дава по-силни и здрави растения. Колкото повече успяваме да направим през есента, толкова повече време и енергия ще имаме през пролетта.

РАБОТА В ГРАДИНАТА

На първо място, подготвяме овощните дървета за успешно зимуване. За всички овощни дървета и горски храсти, ако есента е суха, е необходимо да се проведе зимно поливане. Почвата трябва да бъде добре наситена с влага до дълбочина 60-80 cm. Това ще спаси дърветата и храстите от изсъхване на кората през зимата. Навлажнената почва замръзва на по-малка дълбочина, което допринася за по-доброто зимуване на кореновата система. След зимното напояване е задължително да мулчирате почвата на стволовете на дървото със слой от изгнил тор с дебелина 6-8 см. Тази техника помага да се запази влагата и да се натрупат хранителни вещества. Премахнете сухите плодове от дърветата и тези под короните им, това е първият източник на болести и вредители през следващия сезон. Не забравяйте да увиете стволовете на младите дървета (от 2 до 6 години) с крафт хартия или найлон до височина 50-60 см. Това ще ги предпази от увреждане на гризачи през зимата. Стъблата на по-старите дървета трябва да бъдат избелени със специален варовик (2,5 кг гасена вар, 1 кг глина + 300 г меден сулфат на 5 л вода) или градинска боя от магазина.
Докато времето все още е топло и почвата не е замръзнала, можете да засадите чесън и лук. Лехите след засаждането на тези култури трябва да бъдат мулчирани с хумус или торф със слой от 5 см, за да могат растенията успешно да зимуват.
В студено време, в предварително подготвени лехи, можете да сеете определени сортове от някои зеленчукови култури преди зимата: моркови, цвекло, магданоз, копър, спанак, маруля, пащърнак и градински чай.
Източник www.botanichka.ru

Call Now Button