КОГА И КАК ДА ПОКРИЕМ РАСТЕНИЯТА ЗА ЗИМАТА?

В градината една от най-важните задачи е подслон и защита на растенията през зимата. При подготовката за зимата всички растения, без изключение, имат нужда от защита. Но необходимостта от подслон се отнася само за тези, които имат недостатъчна устойчивост на замръзване и се нуждаят от специална защита поради особеностите им. Важно е да осигурите допълнителна защита само на тези култури, за които е необходимо, и само когато истинската зима започне. Изборът на подходящо време за подслон на растенията е също толкова важен, колкото и начинът на защита. Внимателното проучване на характеристиките и предпочитанията на растенията, които са засадени в градината са гаранция за успех.

РАСТЕНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОКРИТИ

Ако дизайнът на градината се следва от правилото за подбор на видовете в съответствие с климатичните условия, повечето от растенията в нея са достатъчно издръжливи, за да понасят дори и най-студените зими.
На първо място, екзотичните растения трябва да се защитят, но не само те, а и рози, клематиси, лилии, рододендрони, флокси, хризантеми, лавандула, глициния, хибискус и хортензия ще трябва да бъдат покрити. В допълнение към културите, които се нуждаят от подслон от замръзване (както за корените, така и за издънките), има още три категории растения, които си струва да се защитят за зимата:

  • растения, склонни към измръзване, увреждане на стволовете и скелетните издънки;
  • растения, привличащи зайци и гризачи или уязвими за тях поради неоформена кора;
  • културите, предразположени към слънчево изгаряне, са иглолистни и вечнозелени видове, листата на които могат да бъдат повредени от пряко слънце през зимата и особено през пролетта (предимно пъстри сортове, смърч и туя).

РАСТЕНИЯТА, КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗИМЕН ПОДСЛОН, ВКЛЮЧВАТ:

  • всички млади разсади и незрели растения, особено храсти и дървета, засадени през есента (както декоративни, така и плодни),
  • многогодишни и декоративни храсти, зимната издръжливост на които е неизвестна, не е уточнена или съмнителна.

Източник www.botanichka.ru

Call Now Button