Торове и защита за растенията

Разпродажба!

6.82лв. 5.68лв.

Амонячен спирт, 1л

Амонякът представлява концентрирано азотно съединение. Приложението му в градината се обяснява с това, че съдържащият се азот, който е така необходим за растенията, се намира в лесно усвояема форма. Освен това водният разтвор на амонячния спирт ще ви помогне да се избавите от много вредители в градината. Получава се ефектът „две в едно“ – като

Product Description

Амонякът представлява концентрирано азотно съединение. Приложението му в градината се обяснява с това, че съдържащият се азот, който е така необходим за растенията, се намира в лесно усвояема форма. Освен това водният разтвор на амонячния спирт ще ви помогне да се избавите от много вредители в градината. Получава се ефектът „две в едно“ – като използвате разтвора хем подхранвате зеленчука, хем го предпазвате от неприятелите.

Трябва да се знае обаче, че амонякът трябва да се използва много внимателно. Иначе може по-скоро да навредите, отколкото да помогнете на градината си.

Използване на амонячния спирт за подхранване на растенията

Както при всеки друг азотен тор, 10 % амоняк, т.е. амонячният спирт, може да се използва както профилактично, така и при пожълтяване на листата на растенията, което я явен признак за недостиг на азот. При всяко положение обаче подхранването с амоняк не трябва да е по-често от два пъти месечно.

В различни източници могат да се срещнат различни препоръки за концентрацията на амонячния разтвор – от 1 до 10 супени лъжици на кофа с вода (в случая и за напред ще приемем, че кофата е 10 л вода). Концентрация повече от 1 лъжица е доста висока и може да навреди на кореновата система на растението. Ето защо, за да не „тормозите растението“, запомнете 1 суп. лъж. амоняк на 1 кофа вода за всички култури. Всички градинари знаят правилото, че е по-добре да недохраним, отколкото да прехраним.

За ягодите

За един сезон ягодите могат да се подхранват с амоняк два пъти – веднъж през пролетта, когато се появяват първите листа и втори път след плододаването, когато растенията залагат следващата реколта. Можете да използвате амонячния разтвор и още веднъж – непосредствено преди плододаването. Подхранването се прави с разтвор от 1-2 суп. лъж. на кофа вода. Желателно е да се прави след поливане върху влажната почва.

За краставиците

Първото подхранване може да се направи при поникването, а следващото – когато се появят завръзите. При краставиците може да се използва малко по-концентриран разтвор – до 3 супени лъжици на 10 л вода.

При лук и чесън

Подхранването на лука с амонячен разтвор е идеален начин да избегнете нежеланото пожълтяване на краищата на перата. Поливането се прави със слаб разтвор – 1 суп. лъжица на кофа с вода и се полива до 1 ч. чаша на растение. При чесъна се постъпва по същия начин.

С амонячен разтвор можете да поливате цветя, домати, зеле и други растения в градината. Най-добре е това да се прави след поливане и при това не много често. В противен случай те ще започнат да избуяват и няма да дават цвят и плод.

Амонякът срещу вредители в градината

Луковата муха, попово прасе, морковена муха, кръстоцветни бълхи, зелева муха, както и голите охлюви и гъсениците не понасят амоняка. Ето защо амонячният спирт успешно се използва в градината за да се избавим от тези вредители. Използва се вече добре познатият разтвор – 1 суп. лъж. на 10 л вода. Полива се в корена или се пръска в зависимост от това къде се развива вредителят.

Срещу листни въшки

Да се отървем от листните въшки е трудна задача. Ето защо, за да има наистина ефект, на кофа с вода сипваме до 50 мл амонячен спирт и около супена лъжица детски или домашен сапун като прилепител. Ефектът е великолепен и много бърз.

Срещу мравки и къртици

Миризмата на амонячния спирт е силна и неприятна не само за хората. Мравки и къртици ще избягат „през глава“ от вашата градина, ако поставите в къртичините и мравуняка парцали напоени с амоняк.

За да се избавим от мравките, трябва да си поставим маска на лицето, вземаме парче плат и го напояваме с чист амонячен разтвор. Поставяме го върху мравуняка и покриваме с парче найлон, за да се създаде парников ефект. Отгоре затискаме с дъска или шперплат. След няколко дни искат-не искат мравките ще напуснат жилището си. По подобен начин постъпваме и с къртиците. Покриваме изходите на къртичините с плат, напоен с амоняк.

Внимание! Когато използвате амонячния спирт в борбата със вредителите, това не отслабва неговия подхранващ ефект и трябва да внимавате с внасянето на други азотни торове.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.

Product Details

  • Обем:

    1 литра

Call Now ButtonПозвъни