Горчичното кюспе е екологично чиста универсална органична тор. Представлява кафяв груб прах, образуван по време на обработката на семената на горчица. Съдържа минерали, протеини, мастни киселини, микроелементи, етерични масла, фибри, гликозиди.
• защита от вредни насекоми, гризачи;
• предотвратяване на гъбични, гнилостни и бактериални заболявания, както и навлизане на нитрати в културите;
• почистване на почвата и насищане с хранителни вещества;
• съдържа мастни киселини, които отблъскват вредителите и изпълняват фитосанитарна функция – те изчистват почвата от гниене, образувано по корените на растенията и предотвратяват развитието на болест;
• безвредно за хората и околната среда;
• положителен ефект върху структурата на почвата;
• рентабилност: по хранителни свойства 10 кг горчично кюспе се равнява на 1 куб.м. оборски тор;
• чист биологичен продукт, който не съдържа остатъци от плевели, спори, яйца от паразити.
• картофи, чушки, зеле, домати, патладжан, тиквички – 1 с.л. на дупка.
• краставици, тиквички, тиква – 1 с.л.
• чесън, лук, моркови, репички, цвекло, целина, магданоз – 50 г/кв.м., като отгоре покрийте с тънък слой почва.
• ягоди, цариградско грозде, малини, касис, рози – 0,5 с.л. под храста.
Ако случайно надвишите дозата, не се притеснявайте – торта няма да навреди на растенията. Предозирането ѝ е невъзможно.
Горчичното кюспе може да се използва и като повърхностен мулч. Може и да се комбинира със смляна дървесна пепел.
Не се препоръчва използването на горчично кюспе върху кисели почви, тъй като това ще повиши и без това високата киселинност.
Подходящо време за торене – с пролетното или есенно копаене на почвата.
Съхранявайте торта на сухо и добре проветриво място. Температурата да не е по-ниска от 0°C. Да е в контейнер с плътно затворен капак или тъмно пликче без достъп на слънчева светлина. При спазване на условията за съхранение, горчичното кюспе запазва полезните си свойства за неограничено време.