Грижи за грозде през лятото

Ако искате да имате добра реколта от грозде през есента, грижете се добре за лозите през лятото.

Грижи през юли

Повечето сортове грозде са склонни към образуване на издънки. Ако тези издънки се оставят, лозата ще изразходва сили и хранителни вещества за растежа им. За да избегнете това, тези издънки трябва да бъдат премахнати. Тогава лозата ще пренасочи усилията си към узряването на гроздето.
Издънката се отстранява след второто листо. Не се препоръчва да я премахнете изцяло по две причини:
1. С пълното отстраняване от това място страничните издънки ще започнат да растат отново.
2. На отрязаното място получавате доста голяма рана. Това може да доведе до заболяване или опадане на листа.
Премахват се и листата, които хвърлят сянка върху гроздовете, после и тези, които растат отдолу. Това ще допринесе за по-добра циркулация на въздуха – добрата вентилация ще предпази храстите от гъбични заболявания.
Специалистите съветват да премахвате не само издънките и листата, но и плодовете. Твърде много реколтата може да бъде непосилна тежест за храста. Плодовете ще са малки и кисели. Затова всички болни, повредени или слабо развиващи се плодове трябва да бъдат премахнати.
През юли е необходимо гроздето да се третира с противогъбични препарати. След това трябва да се подхрани с торове.

Грижи през август

От август започва масовото узряване на гроздето. Лозите трябва да се подхранват с фосфор-калиеви торове. Същото може да се направи, ако растенията нямат достатъчно влага в горещо време (5-10 г тор трябва да се разтворят в 10 л вода). В този случай е препоръчително да не се използват торове, съдържащи азот, в противен случай вместо да започнат да се подготвят за зимата, растенията ще продължат да изграждат зелена маса.
Август е времето на сечене на лози (премахване на върховете на всички издънки с 6-8 горни листа), тази процедура помага на растенията да се подготвят за зимата.
В последния летен месец може да се активират и някои заболявания. Ако забележите кафяви и сиви петна по листата, както и обезцветени петна по лозата, вероятно вашите растения ще станат жертва на сиво гниене. За да се борите с него, можете да напръскате храстите с разтвор на калиев перманганат (5-7 г на 10 литра вода). От народните средства доста ефективен и безопасен метод е обработката на грозде с инфузия на пепел (1 кг пепел на 10 литра вода – оставете сместта за 2-3 дни, като разбърквате от време на време).

Поливане на гроздето през лятото

През юли трябва да изсипвате 10-20 литра вода под лозата веднъж седмично. Проблем може да възникне точно когато след дълъг сух период започне дългоочакваният дъжд. Плодовете, които не са виждали влага отдавна, веднага се напукват. За да предотвратите това се нуждаете от редовно поливане.
За да задържите влагата в почвата, препоръчваме да използвате мулч. Почвата под лозите може да се мулчира с окосена трева, дървени стърготини и др.

Call Now Button