Отглеждане на диня в оранжерия от поликарбонат

Ползите от отглеждането на диня в оранжерия от поликарбонат са:

  • – динята в оранжерия узрява 1-1.5 месеца по-рано;
  • – предпазена е от дъжд и студ;
  • – възможно е да се регулира поливането;
  • – динята расте сладка и сочна.

Сред разнообразието от сортове за оранжерийно отглеждане са подходящи тези, които имат възможно най-краткия период на зреене – около 80 дни.

Почва за засаждане на диня в оранжерия

Тъй като динята е родом от Африка, тя обича пясъчни леки почви. Можете да добавите 1-2 кофи пясък към почвата, където ще засеете. Така ще се затопли почвата и ще се ускори узряването. Можете да наторите почвата със следната смес: 1 кофа хумус, 1 с.л. суперфосфат, 1 с.л. урея и 1 с.л. калиев сулфат.

Засаждане на разсад от диня в оранжерия

В отопляеми оранжерии разсадът (или семената) на дините могат да бъдат засадени от края на февруари до средата на март. В частично отопляеми оранжерии – от втората половина на март, а в неотопляеми – от първото десетдневие на април. Преди засаждането почвата се полива обилно с топла вода. Почвата трябва да е загрята до 13-14°С, за да за започнете да садите. Растенията се засаждат на дълбочина 10 см и на разстояние от 50 см до 1 м едно от друго. Въпреки че семената покълват при температура над 17°C, температурата на въздуха в оранжерията трябва да бъде от 25 до 35°C през деня и 18-20°C през нощта.

Поливане

Въпреки преобладаващото мнение, че динята обича поливането, всъщност растението е устойчиво на суша и трябва да се полива много внимателно. Тя се нуждае от вода в началния период на растеж – преди цъфтежа и в момента на първоначалното развитие на яйчниците. Засадените растения трябва да се поливат редовно преди цъфтежа приблизително три пъти седмично. Поливането е изобилно, прави се с топла вода вечер. След появата на цвят поливането се извършва по-рядко. С появата на плодовете и започването на активен растеж, поливането трябва да се намали до 1 път на 2 седмици. Тъй като плодовете стават воднисти след често поливане, може да се получи напукване. Избягвайте попадането на вода по стъблата и листата. Ако влажността в оранжерията се е повишила над 70%, тогава трябва задължително да проветрите.

Call Now Button