КАК ДА ЗАЩИТИМ РАЗСАДА ОТ ИЗВАЖДАНЕ?

Освен удоволствие, грижата за разсада носи и „вечни“ притеснения – как да се погрижим, за да може разсадът да расте добре? За съжаление, много често както опитни, така и начинаещи градинари са изправени пред проблема с т. нар. „изтегляне“ на разсада или излизане от почвата.

ЗАЩО СЕ ИЗТЕГЛЯ РАЗСАДА?

Има редица причини, поради които разсадът започва да се изтегля:

  • прекалено е топло в оранжерията
  • гъсто засаждане
  • има малко светлина или дневните часове са твърде кратки
  • прекомерно поливане
  • недохранване.

Такива растения не се вкореняват добре и дават нисък добив. За да избегнете това, трябва да следвате общите правила за отглеждане на разсад.

ПРАВИЛО 1: ТЕМПЕРАТУРА

При покълване на семена температура в оранжерията може да е висока. След поникването температурата трябва да се намали до 18-20 ° C. За всяка култура трябва да се поддържа определена температура. Следвайте това правило: през деня температурата е по-висока, а през нощта с няколко градуса по-ниска. В началото на вегетационния сезон оранжерията може да е по-топла.

ПРАВИЛО 2. РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ РАСТЕНИЯТА

С гъсто засаждане няма да постигнете добър разсад. Растенията ще се изместват взаимно и в резултат на това ще се разтеглят. Например, засаждайте домати на разстояние 8-10 см, черен пипер и патладжан – 5-7 см.

ПРАВИЛО 3. ПРАВИЛНО ОСВЕТЛЕНИЕ

За нормален растеж разсадът се нуждае от светлина, а през зимата обикновено не е достатъчен. С оранжерийните разсад е по-просто – осветлението се организира само сутрин и вечер. Ако осветлението не е достатъчно растенията се разтягат в стремежа си да търсят повече светлина.

ПРАВИЛО 4. ПРАВИЛНО ПОЛИВАНЕ

Обилното поливане води до факта, че растенията растат твърде бързо. Но разсадът не е необходимо да расте прекалено бързо. Бързият растеж води до изтъняване на стъблата. Растението става високо, но слабо. Поливайте разсада си само след като изсъхне горният слой на почвената смес. Освен това обилното поливане допринася за развитието на болести. Необходимо е да се поддържа деликатен баланс и внимателно да се следи влажността.

ПРАВИЛО 5. ХРАНЕНЕ

Разсадът може да бъде слаб от липса на хранителни вещества. Торенето може се извършва с амониев нитрат, калиев сулфат и суперфосфат (в съотношение 1: 3: 4)
Дори ако на някакъв етап растенията започнат да се разтягат, бързо предприемете мерки и ситуацията ще се коригира. Намалете температурата и поливането, увеличете количеството светлина и разсада ще се върне към правилният растеж. Спазвайки тези прости правила, ще отглеждате добри разсади, който няма да се изтеглят.
Разгледайте вариантите на хоби оранжериите ни. Ако все още нямате, а градинарството е Вашата страст, избере подходящата за Вас. Хоби оранжериите са едно бягство от забързаното ежедневие и лесно могат да се превърнат в новата Ви зона за релакс.

Call Now Button