Как да се справим с колорадски бръмбари без пестициди?


Какво да правим, когато колорадски бръмбари нападнат картофите в градината, а също и патладжан, физалис, тютюн и други? Има много начини да се справите с тях без да използвате пестициди.
През есента, когато бръмбарите „се оттеглят“ в почвата да се приготвят за зимен сън, разпръснете върху почвата изгнил лук. Накъсайте го на парчета, на отделни листа. Колорадските бръмбари притежават силно обоняние и не понасят тази миризма.
Освен лук, бръмбарите не обичат миризмите на силно ухаещи растения като пелин, мента, чесън, маточина, копър, кориандър, мащерка, босилек, анасон, хризантеми. Полезно е да мулчирате картофите с тези ароматни растения още от юни, защото бръмбарите от първо поколение също частично зимуват. Именно те ще донесат максимална вреда през следващата година. Зимуват, между другото, на дълбочина 20-50 см, дори копаенето не помага. След изкопаването на картофите всички тези остатъци от ухаещи растения е хубаво да бъдат вградени в почвата или оставени върху нея.
Много добър начин за подобряване на парцела за картофи е да се сеят репички като предшестващ зелен оборски тор. Те са студоустойчиви, дават мощна листна маса, потискат плевелите. Кореновите им секрети допринасят за унищожаването на нематодите, намаляването на броя на телените червеи и колорадски бръмбари. Бръмбарите, които вече са в почвата, ще се опитат през пролетта да напуснат такова неприятно място, което не мирише на картофи.
Народни методи за справяне с колорадски бръмбари
Дървесната пепел е просто и изпитано лекарство. 10 литрова кофа дървесна пепел на прах на 100 кв. метра, когато прашите храстите и земята наоколо. За пръскане е необходимо около 200 г дървесна пепел на прах на 10 литра вода. Добавете малко сапун, оставете за един ден, отцедете и пръскайте веднъж на 2 седмици.

Друг начин е с листа от орех. Напълнете 2/3 от кофа с листа, изсипете вряща вода, оставете за една седмица. След това прецедете, добавете сапун и напръскайте.
Инфузия на горчив пелин: 300 г на 10 литра гореща вода, оставете за 24 часа, изцедете и напръскайте.
Бульон от люта чушка: сварете 100 г шушулки в 10 литра вода за час. Охладете, прецедете, разбъркайте със сапун и напръскайте. Можете да вземете закупен от магазин 100 г пипер на прах. Смесете го с вряла вода и оставете да престои един ден.
Горчицата също е безвкусна за бръмбарите. 200 г суха горчица се смесва с топла вода. Оставете я да престои един ден, прецедете, добавете 100 г оцет (9%).
Препоръчително е да добавяте сапун за залепване към всяка инфузия или отвара. Лечението трябва да се провежда сутрин или вечер на сухи листа и да се повтаря веднъж седмично. По-добре е да редувате препаратите, за да не свикват бръмбарите.

Call Now Button