КАК РАБОТИ ОРАНЖЕРИЯТА?

Оранжерията може да помогне за увеличаване на растежа и производството на растенията и дори да ви позволи да отглеждате растения, които обикновено не биха оцелели във вашия климат. Разбирането как работи процесът може да ви помогне да извлечете максимума от вашата оранжерия. Растенията се нуждаят от светлина, топлина, въздух, вода и хранителни вещества, за да оцелеят и да растат. Различните растения имат различни условия за отглеждане. Оранжерията работи, като предоставя светлина и топлина на вашите растения, а от вас зависи всичко друго.

СТЪПКА 1: ПРОПУСКАНЕ НА СВЕТЛИНА В ОРАНЖЕРИЯТА

За да осигурят светлина, оранжериите са направени от предимно полупрозрачни материали, като стъкло или пластмаса. Това осигурява на растенията вътре максимален достъп до слънчева светлина.

СТЪПКА 2: ТОПЛИНАТА

Когато светлината премине през стените на оранжерията, тя се поглъща от растенията, земята и всичко останало в оранжерията и се превръща в инфрачервена енергия (известна още като топлина). Колкото по-тъмна е повърхността, толкова повече енергия може да абсорбира и да се превърне в топлина. Ето защо черната настилка е много подходяща за пода на оранжерия – поглъща много топлина.

СТЪПКА 3: ЗАДЪРЖАНЕ НА ТОПЛИНАТА

След като светлинната енергия се преобразува в инфрачервена енергия (топлина), тя има различна „форма“ от светлинната енергия – това, което учените наричат дължина на вълната. Промяната в дължината на вълната прави така, че топлината да не може лесно да излезе през стъклените или пластмасови стени на оранжерията.

СТЪПКА 4: ЗАТОПЛЯНЕ НА ОРАНЖЕРИЯТА

Уловената топлина затопля въздуха вътре в оранжерията и тъй като оранжерията е относително херметична, по-топлият въздух остава вътре, повишавайки температурата.
При достатъчно слънчева светлина температурата вътре в оранжерията може да стане много по-висока от външната. В много горещ слънчев ден може да се наложи да проветрявате оранжерията през целия ден, защото може да стане прекален горещо за растенията. В облачни дни, с по-малко слънчева светлина, оранжерията ще се загрява по-бавно. Поради тази причина оранжериите са най-полезни в райони, където има много слънце.

Call Now Button