Отглеждане на малини в оранжерия

Отглеждането на малини в оранжерия не е сложно и може да се извършва целогодишно. От пролетта до есента малини се отглеждат в оранжерия без отопление. Препоръчват се сортовете малини, които се наричат ремонтантни. Такива са Люлин, Виламет, Септември и др.

Основни препоръки за засаждане и грижи в оранжерия

1. Изкопват се дупки с дълбочина 40 см и ширина 50 см. Младите растения се засаждат на разстояние 60 см едно от друго. Разстоянието между редовете е 2 м. След засаждането почвата около растенията се уплътнява добре и се полива обилно.
2. За подхранване на почвата се нуждаете от лек субстрат от градинска почва, торф и пясък. Тежките, глинести почви затрудняват нормалното развитие на разсада от малини и значително намаляват добива. Може да добавите и хумус, както и смес от минерални торове. Подхранването на почвата се извършва най-малко 1 път на 2 седмици. Препоръчва се да се редуват органични с минерални торове. Малините реагират добре на урея, суперфосфат и амониев нитрат, а азотните торове са необходими по време на активен растеж. Много градинари мулчират почвата, за да направят грижите за малините по-лесни. Като мулч използвайте дървени стърготини и нарязани ядки. А някои просто покриват почвата с агрофибър.
3. В оранжерия малините се поливат 2 пъти седмично. Храстите не обичат застоя на влага в почвата, така че поне веднъж седмично почвата трябва да се разрохква. Така се гарантира, че кислородът ще достигне до корените.
4. Малините спокойно реагират на дневните температурни промени. Идеалната температура за отглеждане на малини в оранжерия е 19-21° C през деня и 13-15° C през нощта. Влажността не трябва да надвишава 75% и да пада под 65%.
Често оранжериите, използвани за отглеждане на разсад или ранни пролетни зеленчуци, остават празни през зимата. За разлика от повечето други култури, малините не изискват допълнително осветление (ако планирате реколтата през февруари-март). Те могат успешно да се отглеждат при сравнително ниски температури (18-20° C). Все пак през зимата оранжерията трябва да се отоплява. Продуктите, получени в оранжерии, обикновено имат най-добро качество – плодовете са с големи размери, плътни и имат по-дълъг период на съхранение.

Call Now Button