КАКВА ТРЯБВА ДА Е ОПТИМАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА В ОРАНЖЕРИЯТА?

Автоматизираната грижа за растенията в любителски оранжерии прави възможно отглеждането на зеленчуци и цветя много по-лесно от преди, а правилно подбраните компоненти за оранжерии дават възможност за прибиране на реколтата през цялата година. За да се създаде оптимален микроклимат и температура, които насърчават растежа на растенията е необходимо компетентно да се комбинират няколко изисквания, сред които: достатъчно ниво на осветление или засенчване, минерален състав на почвата, относителна влажност в оранжерията. Най-важното е правилният температурен режим.

ВРЪЗКАТА НА ТЕМПЕРАТУРАТА И РЕКОЛТАТА

Качеството на жизнените процеси, протичащи в растенията – фотосинтеза, хранене, клетъчен обмен на влага и др. зависи пряко от оптималните показатели. Микроклиматът се счита за оптимален когато засадените култури дават максимален добив. Оптималните показатели варират в зависимост от сортовете засадени култури, източника на топлина, състав на почвата и слънчева светлина.

КАКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТЕМПЕРАТУРАТА В ОРАНЖЕРИЯТА?

Ако вземем средните показатели, тогава за оптимално благосъстояние на посадъчния материал трябва да се придържате към дневните стойности в рамките на +15 – +25 градуса. По-специално за краставиците +21 – +24 градуса, а за доматите от +17 до 18 градуса, а през нощта понижавайте тези показатели до +12 – +19 С. Като правило цветята, например хризантемите, имат по-строги показатели: +22 – +26 C. Можете да ускорите растежа, като увеличите максималната температура с 10 градуса, но не над +40C. Топлината на почвата трябва да бъде в границите от +17 до +24 градуса. В случай на значително охлаждане може да има проблеми с усвояването на фосфор от корените, а при прегряване рискът от изсушаване се увеличава поради трудно усвояване на влагата.

КАК ДА УВЕЛИЧИТЕ ТЕМПЕРАТУРАТА В ОРАНЖЕРИЯТА?

Ако сте изправени пред охлаждане в оранжерията трябва да използвате доказаните методи за бързо нагряване:

  • Изградете допълнителна външна рамка на 3-5 см от основното покритие;
  • Покрийте най-студените страни на оранжерията с изолационен слой;
  • Създайте вътре в оранжерията друга затопляща конструкция с поликарбонат;

За да се предпази целогодишната оранжерия от преохлаждане се използват специални промишлени нагреватели за затопляне на въздуха и почвата. Ако се изисква охлаждане на оранжерията, тогава е достатъчно да се осигури пълен поток свеж въздух отвън, а през лятото – поливане на земята.
Източник yavteplice.ru/

Call Now Button