ПРЕВЕНЦИЯТА – ОСНОВАТА ЗА БОРБАТА С ОРАНЖЕРИЙНАТА БЕЛОКРИЛКА ЧАСТ 1

Оранжерийната белокрилка – мъничко (1,5-3,0 мм) насекомо с полупрозрачни крила е страхотен вредител на растенията, особено в затворени пространства. Всяка година тя се връща с рядка упоритост в оранжериите и предизвиква необходимостта от нова вълна от безпощадна и понякога безполезна борба с нея. Защо това се случва? Какви мерки са необходими, за да се изчисти оранжерията и околността от атаки на белокрилката?

БЯЛА МУХА ИЛИ ALEIRODIDA (ALEYRODIDAE)

Големите проблеми със защитата на зеленчуци и други култури от белокрилки в оранжериите най-често възникват при начинаещи градинари. Изглежда, че ако напръскате растенията няколко пъти със силен пестицид, тогава бялата муха ще изчезне! Не! В процеса на естествено развитие бялата муха е развила уникална способност за оцеляване. Анализ на литературата и нашият собствен опит показаха, че тези, които не успеят да се отърват от бялата муха и се връщат отново в оранжериите, отново и отново нарушават основното правило за борба с този вредител. За да се унищожи белокрилката, е необходимо ежегодно да се извършва пълен цикъл от превантивна работа, включително есенна и пролетна обработка на оранжерията и околността.

ПРЕВЕНЦИЯ НА БЕЛИТЕ МУХИ – ОРАНЖЕРИЙНАТА БЕЛОКРИЛКА

За да работят съветите, те трябва да бъдат напълно приложени. Отделни линии, дози, периоди на лечение няма да имат положителен ефект. Най-често този ефект ще бъде ограничен само до един сезон. Извършете всички превантивни есенни работи в оранжерията. Изпразнете напълно оранжерията. Ако е необходимо, покрийте почвата с фолио и дезинфекцирайте всички вътрешни парникови части. Обработката на труднодостъпни ъгли, пукнатини, между рамкови пространства и др. е много важна. Достъпните места могат да бъдат боядисани, а на трудно достъпни места можете да издухате дезинфекциращ разтвор. Срещу белите мухи това трябва да е вещество, което разтваря защитната мембрана на яйцето. Разтвор на технически алкохол (водка) с вода в съотношение 1:1. Сместа разтваря защитната обвивка и унищожава яйцата на бялата муха. Разтвор на алкохол с вода унищожава добре бялата муха на всеки етап от развитието и при пръскане на растенията. 2 супени лъжици 96% алкохол се разтварят в 1 литър вода и растенията се напръскват.
Буквално измийте всички труднодостъпни места (не забравяйте, че размерът на бялата муха не надвишава 3 мм и всяка празнина е достъпна за нея). 2-3 дни след първата обработка повторете пръскането на всички части на оранжерията с подходящ препарат. Това ще има допълнителен ефект и ще унищожи всички потомства на белокрилите мухи, включително и възрастните. Ефективно използвайте хормонални химикали. Но тяхното действие е насочено само към унищожаване на яйца и ларви. За възрастни тези лекарства не действат и изискват допълнително лечение. Обработката на оранжерията се извършва най-добре вечер, при спокойно време като се вземат всички мерки за защита от токсични вещества (очила, респиратор, халат, панталони, ботуши, шапки за глава). След като завършите обработката на стените и всички подове, трябва да дезинфекцирате почвата.
Източник www.botanichka.ru

Call Now Button