Отглеждане на патладжан в оранжерия

Патладжаните в оранжерия растат и дават плодове по-добре, отколкото в открита земя, ако са достатъчно снабдени с влага.

Подготовка на почвата за засаждане на патладжан

За успешното отглеждане на патладжан в оранжерия, ще трябва да подготвите почва, богата на органична материя. Обикновено се смесват градинска почва, компост, торф и оборски тор, като се добавят разхлабващи материали за по-добра аерация и водопропускливост на почвата. Можете да поръсите почвата с доломитово брашно, за да намалите киселинността (2 с. л. на 1 кв. м.). Между другото, в това брашно има и магнезий, който е изключително необходим за патладжана.
Почвата в оранжерията трябва да се подготви още от есента. Необходимо е да се отстранят всички органични остатъци от нея. След това почвата трябва да се дезинфекцира от различни заболявания с разтвор на меден сулфат, като се вземат 2 супени лъжици на 10 литра гореща вода. След изсъхване, почвата се прекопава. През пролетта, преди да засадите разсада от патладжан, само трябва да окопаете почвата, да я загреете с поливане и да оформите дупки в нея. Препоръчително е температурата на почвата за засаждане на патладжан да е най-малко 15°С.

Засаждане на разсад от патладжан в оранжерия

Патладжаните се засаждат на дълбочина 20 см. Разсадът трябва да бъде засаден на няколко реда с минимално разстояние между дупките от 45 см. Между редовете трябва да се остави около 60 см разстояние. Cлeд зacaждaнeтo зeмятa oкoлo pacтeниeтo ce yплътнявa и oтнoвo ce пoливa.

Поливане

Патладжанът се нуждае от много влага. Успешното отглеждане на патладжани в оранжерия е възможно само с редовно и правилно поливане:
– Водата трябва да е топла – около 25°С (цъфтежът се забавя от студената вода).
– Поливането се извършва само под корена, на дълбочина 20 см. Листата на патладжана трябва да останат сухи.
– Поливането се извършва сутрин.
– Веднага след поливането оранжерията се проветрява, така че влажността на въздуха да не се увеличава.
– След засаждането на разсад от патладжан, първото поливане се извършва след пет дни. След това се полива веднъж седмично, а по време на плододаване – два пъти седмично или по-често в силна горещина.

Подходяща температура на въздуха

Нaй-дoбpaтa тeмпepaтypa зa oтглeждaнe нa пaтлaджaни в оранжерия e 25-28°С. За да контролирате по-добре температурата в оранжерията, инсталирайте един термометър под покрива и друг по-близо до земята. Проветряването помага за понижаване на температурата (но не правете течение), както и поливане на пътеките между „леглата“ с патладжан.

Подхранване

В зависимост от това как се развиват патладжаните, те трябва да се подхранват от три до пет пъти през целия сезон. Първото подхранване се извършва, когато разсадът вече се е вкоренил (две седмици след засаждането). Преди плододаването патладжанът се нуждае от торене с фосфорни и калиеви торове. С появата на първите плодове патладжаните се подхранват с азотно-фосфорна тор.

Съвместимост с други култури в една оранжерия

Възможно е да отглеждате патладжани и домати в една оранжерия, но трябва особено внимателно да следите температурните показатели и нивото на влажност. Патладжанът консумира много вода, особено по време на цъфтеж и плододаване, което не е много благоприятно за другите култури. Може да отглеждате и патладжани с лук, билки, боб и пъпеш.

Call Now Button